dimecres, 17 de juny del 2015

DEBAT OBERT: Artur Mas vs David Fernández (CUP). Un sol Poble, entre samarretes i corbates


20 anys de Vilaweb: diàleg Mas-Fernández 
>>Vídeo íntegre del debat

Al CCCB s’han aplegat centenars de subscriptors de Vilaweb per celebrar els 20 anys d’aquest referent periodístic. El reclam era un diàleg entre Artur Mas i David Fernández, “moderat” pel seu director, en Vicent Partal. Dic “moderat” per qualificar-ho d’alguna manera perquè, tal com sospitava, la sintonia ha estat total.

"DUES PERSONES IMPRESCINDIBLES PEL PAÍS"

A la presentació, en Vicent Partal ha qualificat els dos personatges com a dues persones imprescindibles pel país, la qual cosa hem pogut acabar d’assaborir al llarg de la conversa. Encara que potser sigui llarg, crec que val la pena transcriure les notes que he anat prenent.



LES ABRAÇADES ANTOLÒGIQUES 

Per començar, i encara que es pugui pensar que sigui anecdòtic, ha sortit el tema de la famosa abraçada del 9-N i i en David Fernández l’ha reivindicada com a natural i fruit d’un treball conjunt. Després Artur Mas ha descobert que no era la primera. En DF ha explicat que va enviar la foto a una companya basca i li va respondre “Herri bat”. Un sol poble.

SI VAM FER POSSIBLE EL 9N, DE QUÈ NO SEREM CAPAÇOS? 

Després de la pregunta de com veien el procés, en DF diu que encara que ens estiguin apuntant des de fora, el procés és difícil però que només està a les nostres mans. Que el gran referent és el 9N, i que la importància ve donada perquè el van fer possible els 2,3 milions d’electors que van participar, units als voluntaris, les institucions, afegit a l’excepcionalitat que li va atorgar l’Estat Espanyol.

AM diu que el 9N va ser ric perquè tot es va fer en positiu, i la conjunció entre la política i l’actitud de la gent ho va fer únic. Remarca que David va guanyar Goliat però que David va estar a punt de tirar-se el roc al cap.

AM diu que l’actitud d’en David Fernández va ser decisiva perquè l’ensopegada que hi va haver la nit del 13 d’octubre no fos definitiva. DF explica que les CUP van optar per no aixecar-se de la taula fins a trobar una solució. Manifesta que el poble no es mereixia aquell fracàs. 

UN SOL POBLE PER UNA SOCIETAT MÉS JUSTA 

AM diu que l’autèntica revolució del 9N va ser fer-la entre els de les samarretes i els de les corbates. És un moviment únic i transversal. I en DF afegeix que  aquest moviment és únic a Europa (té meravellat a molta gent de molts països) ja que és democràtic i democratitzant.

AM, en un to contundent remarca que tothom que està pel procés d’independència ha de parlar que l’objectiu és tenir un país normal per tenir els instruments bàsics que permetin administrar-nos i organitzar-nos per aconseguir una societat més justa, cohesionada socialment, etc... Qualsevol altre opció és com ens organitzem per gestionar l’escassetat i l’autonomisme minso que ens està quedant. “Hem de resoldre els nostres problemes com fan la resta de països del món”.

DF respon que l’esquema de les CUP és idèntic. No cauran en les perversions que intenten infondre altres partits i moviments. “Màxima capacitat política pel país per aconseguir la màxima cohesió social. No volem formar part d’un govern autonòmic, i a més com que venim del 9N les properes eleccions del 27 són el moment d’autodeterminar-nos”.

DF emfasitza que el 27S té un doble paper: Eleccions plebiscitàries i constituents de la nova república catalana. També diu que “tot i que simpatitzo amb un procés constituent espanyol, és una falàcia per la voluntat de PP, PSOE i C’s de no tocar ni una coma dels fonaments de l’Estat Espanyol, i que realment la nova política és el diàleg entre jo i el President”.

AM es torna a posar seriós per dir que “qui diu que o la independència o és d’esquerres o no té sentit, en realitat vol mantenir-se en l’autonomisme. La independència no té color. És la única solució als nostres problemes.” I posa com a exemple com es va fen petita la nostra autonomia cada divendres després del consell de ministres. Cita diferents i coneguts exemples.

En DF diu que el procés és de totes i tots. 

SUPERAR L'AUTONOMISME, ABRAÇAR LA INDEPENDÈNCIA

En Vicent Partal demana si ens en sortirem. AM agafa la paraula i diu que el fonamental és que els partits polítics independentistes entenguin bé el sentit de les properes eleccions. Només en tenen en tant que són la sortida al 9N, que si han de ser per canviar el govern, ja està previst que siguin a finals de 2016. Qui no les vulgui considerar així, ho fa únicament sota un prisma merament autonòmic.

Recorda que les eleccions sobre el Dret a decidir ja les va convocar el 25/11/2015 i que 2/3 del Parlament així ho van acreditar. Pantalla superada.

DF diu que “tenim una oportunitat única, que el resultat final només depèn de nosaltres. Podem triar ser un poble lliure i que si no és així ens espera una llarga decadència.” AM afegeix que hi ha molts interessos en contra del procés i que estan esperant que no ho fem bé. 

PRIMER PUNT DEL PROGRAMA: LLIBERTAT 

DF, diu que el programa electoral dels partits independentistes, només ha de tenir 2 fulls: Per davant comú a tots els partits i que digui “llibertat” i per darrera, com cadascú voldria que fos el país.  “Així de senzill”. 

PROTAGONISTES DE LA HISTÒRIA 

AM, en un to èpic, diu que “tenim l’oportunitat d’escriure la nostra història, i no deixar que altres ens l’escriguin. Potser el problema és que no hi estem acostumats”. I a continuació ha començat un rosari de cites i frases cèlebres per part de tots dos. AM ha glossat una dita africana... “Fins que els lleons no tinguin historiadors, les històries de cacera les escriuran els caçadors”. 

QUÈ HEM DE FER LA SOCIETAT CIVIL? 

Seguidament Vicent Partal els ha preguntat què hem de fer els que no som de partits. Les respostes d’ambdós han estat concretes i directes.

DF, ha dit que hem d’exigir als partits que no es desviïn, ajudar a tendir ponts i “ventilar-nos si no ho aconseguim”. AM ha dit que hem de ser descarats i exigir als partits tant com siguem capaços. Que els moviments socials tenen més força de la que ens pensem i sobretot que l’eix nacional sigui el vector del 27S i ser duríssims amb els qui pretenguin desviar-lo. 

ESTEM CANSATS? 

Sobre el que la gent estigui cansada, AM ha dit que “els cansats fan la feina” i DF ha glossat la cançó del cansat d’Ovidi Montllor. https://goo.gl/mgvWRk i ha continuat amb més dites: “Qui vol una cosa busca un estri, i qui no una excusa”, i que “Ells tenen el rellotge i nosaltres el temps”. També una d’irlandesa “Què diuen els arbres quan la destral entra al bosc? –El mànec és dels nostres”. Ha estat un moment de pell de gallina, tot i que ha reblat que cap independentista ha deixat de ser-ho, però si que és veritat que s’ha perdut l’alegria. 

EL MOMENT DEL PAÍS 

AM ha insistit que la il·lusió és un factor que facilita les il·lusions i ha donat el punt humorístic  afegint: “Amb il·lusió”, però sense donar-se un cop al pit. Ha dit que hem perdut el funcionament d’un motor amb turbo i que portem una temporada llarga amb un bon motor diesel que manté una bona velocitat de creuer. Està convençut que s’aconseguirà una altra vegada el funcionament amb turbo.

DF ha seguit dient que en la lluita per l’autodeterminació, guanya qui aguanta 15 minuts més que l’altra. Hi ha la necessitat de que canviïn les coses. No és una qüestió de partits o de governs, és el moment del país. Amb el seu to de vegades una mica dramàtic, DF ha afegit que “No volem arribar al paradís, si no sortir de l’infern autonòmic”.
CUP: I EL FULL DE RUTA?

Cap al final, AM ha recordat a DF que les CUP encara no han signat el pre-acord del full de ruta, i DF li ha respost en una frase aznariana: “Estamos trabajando en ello”. Que està a la seva agenda i que “missatge rebut”.

CLOENDA I CRITS D'INDEPENDÈNCIA

En la cloenda, Vicent Partal, ha dit que per ell era un orgull de país tenir dues persones radicalment diferents ideològicament però que tenien clar que és el fonamental. Ha reblat l’acte amb “estic convençut que tot això acabarà bé”.
Aplaudiments, crits d’independència i la seguretat que si tothom fa el que ha de fer el 27S guanyem i el 28S comença el desenllaç.

Josep Sindreu
HGxI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada